2008. május 26., hétfő

3. Késő reneszánsz művészet Magyarországon - Magyar Nemzeti Galéria (2008. március 28 - július 27.)


"Késő reneszánsz művészet Magyarországon (16-17. század)"
http://www.mng.hu/kiallitasok/idoszaki/aktualis/reneszansz_menu_new

1.1 A kiállítás anyaga és kialakítása


A Reneszánsz-sorozat negyedik, kronológiai rendben utolsó kiállítását a Magyar Nemzeti Galéria mutatja be. A Budapesti Történeti Múzeum kiállításához kapcsolódva, Mátyás halálának événél veszi fel a fonalat, és ered annak a művészeti stílusnak a nyomába, amely mára Magyarországon összeforrt a nagy király nevével. A kiállítás alsó időhatárát tehát a Jagelló-kor (1490-1526) adja, fölső határát pedig a 17. század utolsó harmada, illetve vége. A kiállítás célja egyrészt a késő reneszánsz művészet hazai történetének legalább szemelvényekben történő bemutatása, másfelől a korszaknak a kora újkor kultúrájának egészében való értelmezése.
A kíállítás időrendi sorrendbe halad, amelynek keretében szárnyasoltárok, kóruskönyvek, nyomtatott könyvek, kódexek, textilek, ötvösmunkák, iparművészeti emlékek, festmények, grafikák és építészeti emlékek vannak bemutatva.


1.2 A kiállítás és az online tartalomszolgáltatás

A kiállításnak nincs külön honlapja, a Galéria weblapján lehet olvasni az összes kiállításukról (állandó és időszaki) magyarul és angolul. A "Mátyás király örökségé"-ről szóló oldal a tárlatról szemelvényeket tartalmaz, nem időrendbe vagy a kiállítás szerint, hanem tárgycsoportok alapján (pl. ötvösművészet, síremlékművészet, nyomtatott könyvek, stb.). Egy-egy témánál egy rövid leírást olvashatunk és pár példát képekkel illusztrálnak.

1.3 Az interaktivítás kialakítása helyben és az online felületen

Interaktivitásra nincs lehetőség a honlapon, a helyszínen speciális programokat rendeznek: interaktív mesejáték, táncház és ügyességi verseny, kézműves foglalkozások, tárlatvezetések.

Nincsenek megjegyzések: