2008. május 4., vasárnap

2. Hunyadi Mátyás, a király - Budapesti Történeti Múzeum (2008. március 19 - június 30.)


"Hagyomány és megújulás a királyi udvarban 1458-1490"
www.btm.hu/reneszansz/hu


1.1 A kiállítás anyaga és kialakítása

"2008-ban ünnepeljük Hunyadi Mátyás királlyá választásának és trónralépésének ötszázötvenedik évfordulóját. A Budapesti Történeti Múzeum az évforduló alkalmából nagyszabású kiállítással kíván tisztelegni a király emléke előtt, amely az Oktatási és Kulturális Minisztérium által meghirdetett 2008-as Reneszánsz Év rendezvényeihez csatlakozik."
A megítélésem mindenképpen szubjektív lesz, hiszen nem egyéni látogatóként vettem részt a kiállításon, hanem a (művészettörténeti) évfolyamommal, méghozzá speciális tárlatvezetéssel kombinálva. Farbaky Péter, a kiállítás kurátora vezetett végig minket és bő három órás interpretációval/háttértudással látott el minket, mind a tárlat tudományos, mind a kiállítás-szervezés gyakorlati rejtelmeivel kapcsolatban. A Tanár Úr könnyed, de mégis tudományos vezetése minden igényt kielégített. A jegypénztáraknál a belépő megváltása után mindenki kézhez kapja a kiállítás térképét (az épület valamennyi szintjével együtt), aminek segítségével könnyen tájékozódhat.
A tárlat 14 teremből áll, amik pontos címszók alá rendezhetőek: Zsigmond öröksége, A Hunyadi-család, Mátyás trónra lépése, Mátyás portréja– realitás és ideál, Beatrix királyné, A pénzügyek, A hadügyek, Mátyás rezidenciái, Mátyás személyes vallásossága, Humanisták Magyarországon és Magyarországról, Mátyás-kori szobrászat, A Corvina könyvtár, Mátyás küzdelme Corvin János trónörökléséért, Harc a trónért − jelöltek és önjelöltek.

A kiállítás látványosságát már önmagában a kiállítandó tárgyak sokfélesége biztosítja: festmények és szobrok mellett ötvöstárgyak és miseruhák, díszes kódexek és fegyverek, oklevelek és díszesen faragott kőemlékek mutatják be az uralkodó és környezete életét, műpártolását. A magyarországi köz- és egyházi gyűjtemények kincsei mellett 65 külföldi műtárgy is látható a tárlaton jeles ausztriai, csehországi, németországi, olaszországi és szlovákiai gyűjteményekből. Köztük számos olyan műtárgy is, amely még soha nem volt kiállítva Magyarországon! Olaszországból a firenzei Uffizi-képtár, a Bargello és a Medici-könyvtár, Rómából a Vatikáni Könyvtár, Nápolyból a Capodimonte Múzeum és a Nemzeti Könyvtár, Modenából az Este-könyvtár műveit tekinthetjük meg testközelből. Bécsből a Kunsthistorisches Museum három gyűjteménye, a Haus-, Hof- und Staatsarchiv, a Wien Museum, a Dom und Diözesanmuseum, a Wiener Stadt- und Landesarchiv, Csehországból a brnoi Morva Galéria és olmützi gyűjtemények küldtek műtárgyakat a kiállításra.

1.2 A kiállítás és az online tartalomszolgáltatás

A Medici kiállítással szemben ezúttal nem kell bajlódnunk (csak a jobb esetben gyönyörködnünk) a flash kialakítású honlappal, mivel a Történeti Múzeum kiállítására egy html alapú oldalt hoztak létre. Könnyen kezelhető és átlátható, ami a grafikára azonban negatív hatással volt. A kiállítás anyagát inkább tartalomszerűen (termenkénti összefoglalással) oldották meg, ám a tárlat megtekintése után a térkép segítségével elevenebben élnek bennünk a látottak.

1.3 Az interaktivítás kialakítása helyben és az online felületen

A lehetőségeket jól megragadva a jegyvétel után a térkép mellé rögtön egy látogatói kérdőívet is a kezünkbe nyomnak, amit a tárlat megtekintése után kitöltve lehet leadni a kijáratnál. Ez a lehető legjobb lehetőség a visszajelzések legnagyobb számú begyűjtésére. A honlapon nem találtam meg ennek online verzióját, pedig talán ez is eredményezhetne számottevő kitöltött űrlapot. Az interaktivitás más formái is jelen vannak, külön foglalkozásokat tartanak kisiskolás, felsős, gimnazista korosztálynak és fogyatékkal élőknek. Valamint a honlapon a különböző korosztálynak kvízjátékot állítottak össze.

Nincsenek megjegyzések: